Podstrona: Politechnika Rzeszowska rozpoczyna współpracę z Polską Spółką Gazownictwa / POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego Łukasiewicza

Politechnika Rzeszowska rozpoczyna współpracę z Polską Spółką Gazownictwa

2017-12-21
Politechnika Rzeszowska rozpoczyna współpracę z Polską Spółką Gazownictwa

20 grudnia 2017 r. na Politechnice Rzeszowskiej gościli przedstawiciele Polskiej Spółki Gazownictwa Sp. z o.o., Grzegorz Wielgus – dyrektor Departamentu Rozwoju oraz Artur Magiera – starszy specjalista ds. rozwoju w Biurze Rozwoju Infrastruktury.

Ze strony Politechniki Rzeszowskiej w spotkaniu udział wzięli:  dr hab. inż. Mariusz Oleksy, prof. PRz - prorektor ds. rozwoju i kontaktów z gospodarką; dr hab. inż. Grzegorz Masłowski, prof. PRz - prorektor ds. kształcenia; dr inż. Sławomir Stec - dyrektor Centrum Transferu Technologii oraz mgr Maciej Szalacha p.o. kierownika Laboratorium Badawczego Aeoropolis.

Wizyta dotyczyła zapoznania się z działalnością Politechniki Rzeszowskiej oraz nawiązania ścisłej współpracy w zakresie badawczo-rozwojowym, jak również w zakresie organizacji wspólnych przedsięwzięć. Rozpoczęcie współpracy zbiega się z planami utworzenia w Rzeszowie Centrum Badań i Rozwoju, które będzie m.in. wspierać projekty naukowe i dotyczyć będzie nowych materiałów i technologii w gazownictwie, czy bezpieczeństwa eksploatacji sieci gazowych. Uruchamiane Centrum Badan i Rozwoju ma zwiększyć innowacyjność i konkurencyjność spółki na różnych płaszczyznach.

Warto dodać, że Polska Spółka Gazownictwa Sp. z o.o. jest Narodowym Operatorem Systemu Dystrybucyjnego Gazu w Polsce. Głównym zadaniem Spółki jest niezawodny i bezpieczny transport paliw gazowych siecią dystrybucyjną na terenie całego kraju bezpośrednio do odbiorców końcowych oraz sieci innych operatorów lokalnych.

Sławomir Stec

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję